Sjuka barn

Sjuka barn och en lite vissen Smuffa-Ruff. Inte mycket att göra åt denna ofrivilliga inaktivitet, that´s life. Smurfan äter bra nu men måste nog hitta något supermedel för att få tillbaka hennes fina vikt.

BLUP

























http://icelandichorse.is/wp/?page_id=6

Oj, nu ska BLUP;en in i hundvärlden också. Har fått någorlunda kläm på BLUP-systemet i islandshästvärlden. Såpass att jag insett att det är en koloss på lerfötter. Enorma mängder fakta som har inbyggt alldeles egna små finesser med koefficienter och avdrag och allt möjligt som man inte riktigt har grepp om.

Bl a är hästar med "gamla" stamtavlor lågbluppare samt ju äldre en häst är desto lägre BLUP. Jag har letat efter hästar där ingen av avelsmatadorerna finns med i stammen och därmed är de lågbluppare. Ingen människa som vill ha hög BLUP utavlar eller använder hästar med annorlunda stam. De har ju så låg BLUP.

BLUP ska tas med en nypa salt. Vill man ha en "hajpad" och "snygg" högpresterande tävlingsracer med höga bensprattel så är det säkert ett ypperligt verktyg. Säkert ett bra verktyg annars också men det är verkligen inget som främjar en bred avelsbas eller en allroundhäst. En bra islandshäst är för mig en riktig allroundhäst för hela familjen att bruka till fots, till drag- och klövjedjur samt som ridhäst. 

Hur vi ska ta till oss BLUP-systemet på collie utan att ens ha kommit fram till hur vi ska använda de verktyg vi har redan nu vet jag rakt inte.

Administrativt är BLUP tungrott som sjutton och vem/vilka är de stackars människor som ska jobba ideeellt med det?


RSS 2.0