Apport!!

Igår kom regelboken och träapporterna. Sambon blev förskräckt när han ögnade genom momenten som är med i appellen. Jag har visserligen berättat men nå, inte har han lyssnat, inte *suck*. Jaja, han har ju antagit utmaningen! :)

Sambon har valt att träna och tävla med Lexie så jag retade honom lite igår då det visade sig att Sally älskar att bära apporten. Trodde förstås inget annat då hon började apportera metallapporten för ngn vecka sedan. Den har legat o skräpat i hörnen i några år. Hon är verkligen en speciell tjej, min Rallysally!

Tillgänglighet MH


Mentalbeskrivning Hund (förut MUH; Mentalbeskrivning UngHund) är en rätt så intressant beskrivning. Den ska ha genomförts av alla som vill tävla bruks och också av de som vill avla på sina collie. Utfallet blir som mest intressant då man kan titta på hela kullar eller många avkommor till en hund.

Colliefolket har väl varit både uppåt och neråt vad gäller MH. Jag har alltid tyckt att beskrivningen är intressant men att vi tyvärr inte nyttjar tillfället maximalt. På collie hade det varit viktigt att lägga till moment såsom underlagstest.

Jag har haft svårt att acceptera det dåliga förarbete som gjorts innan MH blev ett krav på avelsdjur och många med mig påtalade BRISTEN på funktionärer och engagemang från olika hundklubbar. Antalet MH är fortfarande ett stort problem för många av oss i detta land!

I senaste Brukshunden (nr 1 2009 s43ff) kan man utläsa att det faktiskt är inbokat 472 stycken MH i Sverige! Låter som en riktigt fin siffra. Närmare studier visar att av dessa är 22 (tjugotvå) stycken i Övre Norrlands Distrikt, ÖND. Mig veterligen är ÖND ett hyfsat stort upptagningsområde, från Nordmaling i söder till Riksgränsen i norr. Kan väl handla om ca 85 mil från norr till söder. Ok. Vi kan räkna till Kiruna så det blir väl drygt 70 mil då det kanske inte finns så mycket folk norr om KRA.

Ok. 22 MH i hela ÖND! Låt se då var jag kan fara med yngsta hunden... min lokala brukshundklubb har inget MH. Inte Kiruna heller. Inte Jokkmokk, inte Luleå... Jahapp, det blir Piteå som arrangerar sex stycken MH. Bra jobbat PITEÅ! Trist bara att det är mer än TRETTIO mil enkel resa!

Men min rasklubb då, Svenska CollieKlubben, som verkar för att vi ska testa fler collie! De anordnar väl många MH!!? Jovars, sex stycken. Hur tänker man när man ivrar för MH men anordnar SEX STYCKEN?! Tre i Örebro och tre i Lerum. Örebro är väl drygt 120 mil bort och Lerum... är inte det i Göteborg eller... ja, långt iallafall. Måste iallafall rosa ÖREBRO och LERUM med deras LOKALOMRÅDEN! Bra jobbat!

Som jämförelse; Schäferhundsklubben anordnar 69 stycken MH! 69! Fantastiskt! Där satsar man verkligen och visar det också genom handling!

Boxrarnas rasklubb har inplanerat FJORTON MH! Trodde boxrarna hade betydligt färre reggningar än collie..?

Någon rasklubb som heter Svenska Irländska Terrierklubben har 12 MH. Jag vet inte ens vad det är för en ras. 12 MH är ju otroligt mycket! Heja på er!

Rhodesian Ridgeback kanske är en ras som gått framåt i antal reggningar men kan de ha så många fler än COLLIE? Tja, vad gäller MH så har de femtio procent fler beskrivningstillfällen iallafall! Nio stycken MH!

Slutade räkna där. Det är uppenbart att något rimmar illa.

Jag kan ha räknat aningens fel, men har försökt dubbelkolla så det ej ska vara fel.

2009-02-26 @ 15:20:47 Permalink

förpliktelse

Min kortisuppfödare Jeanette (OneWay´s) har 38 (!) KORADE från sin kennel! Trettioåtta!? Var tvungen att kolla då var nyfiken på hur många det egentligen handlar om; men trettioåtta!!? Hur många korningsdiplom är det? Eller är det bara avelsdjuren, ex vis tik till avkommor, som kan få sådant?

OneWay´shundarna har över 300 utställningscert och utställningschampionat i åtminstone 13 länder!

Jaaa, jag har ju två härliga OneWay´sjyckar här hemma som jag tänkte försöka få iväg på åtminstone en liten utställning under våren. Få se om Sally slutar fälla någongång, men då börjar väl den andra istället...;).

Appellklassen SKA vi tävla i sommar!!! Sambon har fått en utmaning (eller uppmaning... order kanske det heter!? Haha!) av mig så nu ska vi tävla mot varandra med varsin hund! Hade det inte varit för den APTRISTA lydnaden så hade jag kunnat tävla varje helg! Specialen är ju det som gör brukset roligt!

Nåväl, de framgångar OneWay´shundarna rönt gör ju att en har lite prestationsångest. Hoppas vi kan vara med och visa framtassarna på collie från kennel OneWAy´s!

Smurfan löper snart!?

Min kära Smurfa, Mirabackens Very Blue Looking, ska till att löpa snart, hoppas jag. Hon kommer då att paras med en av "italienarna"; Mirabackens T-kull som har italienska namn. De är systersöner till min älskade Guran och förhoppningen är att få en kull "Guran-look-alikes" dvs glada och lekfulla collie! Kanske de inte blir behäftade med de vackraste av finesser i exteriören, men de kommer absolut inte att skämmas för sig!

Vovvisarna

I vårt hem har det funnits collie kontinuerligt sedan 1986. Nu bor här tre collie.

En långhårig blue merletik "Smurfan" som har linjer jag känner utan och innan på mödernet. Hon är från kennel Mirabackens liksom alla mina långhår.

Helén Rantapää och Inger Larsson är de som har kennel Mirabackens. Mirabackens har också fött upp shetland sheepdog, belgisk vallhund/tervueren samt har numera även border collie. Mirabackens collie har linjer från bl a gamla Bermarks- och Cronyhundar. Under senare år har tyvärr väldigt få colliekullar fötts på kenneln. De börjar bli till åren, våra älskade "rackare"! Vår familj tog farväl av "Guran", Mirabackens Razama-Taz, förra våren och vi har ännu inte kommit över förlusten.

Till sommaren är det två år sedan jag och Roland hämtade hem vår fina"Sally" från kennel OneWay´s. Jag har länge beundrat de vackra och glada collie som Jeanette, kennel OneWay´s, har. Under tidigt 90-tal gled hennes hundar fram i ringen på stora Stockholm; utstrålandes styrka, frimodighet och SÅ vackra och jag fastnade direkt! Nu har vi två tjejer från kennel Oneway´s.

RSS 2.0