röntgen och sån´t

Snart bär det iväg med två kortisflickor till veterinären för höftledsröntgen. Lika bra ta armbågarna med antar jag. OneWay´s har en försvinnande procent collie med HD (har ej exakta siffran) men i kombinationen med långhåriga jänkaren finns det HD i kullen. Mirabackens har nu åtminstone 101 HD-röntgade collie och av dem har två höftledsfel.

Skulle behöva dra ner till Öjebyn så de gör omlysningen av ögonen på samtliga hundar. Har ju tänkt smyga med på retriverklubbens ögonlysningsdag som de har varje vår. Men, men

Trist att det ej finns ögonlysare närmare men jaja, Piteå börjar ju kännas som nästgårds i hundsammanhang! Bra klinik också med trevlig personal och Ingemar Bergdahl är förstås alltid en ynnest att få träffa.

Det har inte hänt så mycket på hundfronten förutom att Sally har lyckats att INTE bli tuggad på av schäfer. Skönt!


Långhåriga korthår

Innan vi skaffade kortis så låg jag på som attans för att få köpa ett långhårigt korthår från Jeanette, kennel OneWay´s. Tyvärr (för mig men antagligen är det väl rätt så bra för en kortisuppfödare!? :) ) blev det nästan aldrig några långhår. För ca tre år sedan föddes två långhårstikar i en av hennes kullar. En av dem är en fodertik, "Mira", oxh hon ser väldigt fin ut! Kan ju inte finnas bättre långhår, ju!

Lydnaden är blää och går inte så bra. Spåra kan vi inte göra än på ett tag men det är faktiskt mindre snö än vanligt i år så kanske i början på maj?

Smurfan jagar ekorrar dagarna i ända; det verkar krylla av dem nu? Hönsen får vara ute och då är Smurfan ute med då de behöver minutiös uppsikt.

collietanter

Minns den gången jag blev uppringd av en mycket upprörd collieuppfödare. Jag hade nämligen sagt att en av de hundar hon ställde ut inte såg ut att vara så road över tillställningen. Riktigt obehagligt hur hon skrek, spottade och fräste och hotade med polisanmälan. Jag blev anklagad att vara en bruksidiot och -fanatiker och jag vet inte allt. En HEMSK människa iallafall, det var jag. (De hemskaste av alla människotyper är kanske bruksfanatiker? Lät som värsta skällsordet! *skratt*)

Denna händelse var riktigt läskig då jag faktiskt inte kände tanten i andra änden. Dessutom var jag en av de som gillade mycket av hennes hundmaterial och än idag tycker jag att de collie som kom från den kenneln, främst under 80-talet, var av mycket hög kvalitet. Har haft lite kontakt med tanten efteråt och tack och lov verkar hon ha glömt incidenten. Mycket pinsam händelse egentligen.

Har förstått att det finns uppfödare som skuldbelägger sina valpköpare i de fall deras hundar visar rädslor! Kanhända är reaktionerna som hos tanten ovan? Tragiskt om de varit så med min uppfödare då jag hade collie med rädslor. Jag skuldbelade mig i vilken fall som helst, alldeles utan någons hjälp.


Leva farligt

Livet som höna är ibland farligt! Skulle fösa in dem i hönshuset mha Smurfan. Sally hann före och höll å nypa en stackare.

Måste ta dem en och en när vi ska göra jobb. Smurfan så vek att hon tror jag ska mörda henne när jag säger (gapar...) åtSally. Blir så fel med kommunikationen. Bägge kortisarna betydligt mindre veka än Smurfan.

*suck* Passade på att gå ut när granntomtsfolket for, men de verkade vara snabba på att återvända. Jaja, vi hann sköta om både får och höns. Hästarna får sitt ikväll, då blir det ut i skogen så även jyckarna får sin motion. På kvällarna brukar det vara rätt lugnt med folk här så länge mörkret råder.

Lugn helg

Helgen har varit lugn. Idag kom granntomtshästägarna så kortisflickorna fick glatt vänta innan de fick rejsa runt lite. Vill ju inte att de ska behöva råka ut för 40 kilo (minst...) schäfer igen om vi kan undvika det.

Jobbigt att behöva vänta ut att folk ska bli färdiga med sitt innan mina hundar ska få springa runt hemma på gården. Så är det visserligen med allt egentligen. Visa hänsyn måste man göra och som djurägare kanske än mer. Bara trist att det blivit så lite av friheten. Det var ju den som lockade här i skogen.

 

Gick det bra?

Smurfan kollar så lillhusse är ok.

söt

kicka boll

Att kicka boll med Smurfan med är en konst! Jag stod i mål men med en sådan back som Smurfan är så behövs knappt målis. Jag har haft svårt att lära henne komma med saker. Hon tar gärna föremål men ser ingen vits med att ge dem till mig. Sonen har lärt henne (hur?) att inte kuta iväg med fotbollen utan komma med den till "planen" igen, så bra med sådan snabb bollkalle :).

Kortistjejerna springer efter bollen, de med, men nåde den som tar Smurfans boll!! När Sally får chansen så kutar hon iväg med bollen i full karriär; långt, långt bort.

RSS 2.0